Kotihoito100: Kasvustrategian fasilitointi ja muotoilu

"Ylititte kaikki odotukseni. Yhteistyö oli helppoa ja yhdessä käytetty aika loi todellista lisäarvoa. Nivoitte taidokkaasti yhteen hallituksen, johdon ja henkilöstön näkökulmat. Tämä käytännöllinen strategia on arjen työkalu, jota ei arkistoida mappiin vanhenemaan."
— Elina Junnila, Toimitusjohtaja / Kotihoitopalvelu Sata Oy

Strategia kasvun tueksi

Kotihoitopalvelu Sata Oy kuuluu Satakunnan kovimpiin kasvajiin. Yrityksessä haluttiin luoda uusi strategia, joka vastaa paremmin kunnianhimoisiin tavoitteisiin ja uuden teknologian tuomiin liiketoimintamahdollisuuksiin. 

Toimitusjohtaja Elina Junnila tiesi alusta alkaen, että strategiatyö tehdään yhdessä koko henkilöstön kanssa, jotta jo prosessin aikana syntyy jaettu ymmärrys siitä, millaista käytännön tekemistä sen toteuttaminen vaatii.

“Kutsuin Andran avuksi, koska halusin varmistaa, että emme ole itse oman kasvumme rajoitteena.”

Työpajoja tulevaisuudesta työarkeen

Strategiatyö aloitettiin hallituksen ja johdon avainhenkilöiden yhteisellä tulevaisuusskenaariotyöskentelyllä. 

"Paikoilleen jääminen ei ole vaihtoehto. Arkisen puurtamisen rinnalla on muistettava myös unelmoida ja kokeilla rohkeasti."

Seuraavissa vaiheissa hallituksen kanssa konkretisoitiin sitä, millaisia toimenpiteitä tavoitetilaan pääseminen vaatii ja tunnistettiin mahdollisia onnistumisen esteitä. 

Henkilöstön kanssa tulevaisuustyöskentelyä tehtiin oman työarjen näkökulmasta. Pari vuotta aikaisemmin määriteltyjä arvoja päivitettiin ja samalla konkretisoitiin sitä, mitä ne tavallisessa työpäivässä tarkoittavat.

“Päivä oli ikimuistoinen ja täynnä naurua. Tällaiset yhteiset kokemukset kantavat pitkälle. On arvokasta, kun voidaan tulevaisuudessa katsoa, mihin yhdessä keksitty ja kehitetty on meitä vienyt.”

Tunnustusta strategiatyöstä

Yhteisten työpajojen pohjalta laadittiin käytännönläheinen ja konkreettinen strategiamateriaali visioineen ja arvoineen. Kiteytimme asiat, joihin pitää keskittyä, jotta visio voi toteutua, määrittelimme mittareita niiden seurantaan ja jaoimme vastuita asioiden eteenpäin viemiseen. 

“Kävimme Miran ja Marian tuottamaa materiaalia läpi hallituksen kanssa moneen otteeseen. Emme päätyneet muuttamaan sanaakaan.”

"Yrityksessä on laadittu selkeä strategia, johon on vahvasti osallistunut hallitus, johto sekä työntekijät."
— Satakunnan hallituspartnerit

Onnistuminen sai myös tunnustusta. Satakunnan Hallituspartnerit palkitsi Kotihoitopalvelu Sata Oy:n Tyrninuija-palkinnolla erinomaisesta hallitustyöstä: “Yrityksessä on laadittu selkeä strategia, johon on vahvasti osallistunut hallitus, johto sekä työntekijät.”

Myös henkilöstö on ottanut strategian omakseen. Tällä Kotihoito100-tiimin videolla kuvataan vision lisäksi se, millä tavalla sitä kohti yhdessä kuljetaan. 

Tekemistä vaille valmis

“Strategiapaperi ei muutu tyytyväisiksi asiakkaiksi, sitoutuneiksi työntekijöiksi eikä kasvaneeksi liikevaihdoksi itsestään”, Junnila kirjoittaa Hallituspartnerien blogissa

Jotta strategia ei jää pöytälaatikkoon, tarvitaan selkeitä tavoitteita, jatkuvaa viestintää, laadukasta esihenkilötyötä sekä uusien toimintatapojen, ideoiden ja tuotteiden jatkuvaa ideointia. 

Junnila korostaa laadukkaan strategiatyön merkitystä yrityksissä. Hän muistuttaa, että ajatuksella tehty strategiaprosessin lopputulos ei ole vain strategiapaperi, vaan parhaimmillaan pohja myös esimerkiksi roolien ja toimintatapojen muotoiluun, osaamisen kehittämiseen ja uuteen liiketoimintaan. 

Tukea ja tehoa kehittämistyöhön

Kun yrityksessä ollaan muutoksen äärellä, ulkopuolinen tuki on monesti paikallaan, Junnila toteaa.

"Asiantuntija osaa peilata kokonaiskuvaa sekä työntekijän että työnantajan näkökulmasta, asettaa oikeanlaisia kysymyksiä ja teettää oikeanlaisia tehtäviä."

Toimitusjohtajana hän kokee, että palveluun investoitu raha maksaa itsensä takaisin siinä, miten oma työ helpottuu ja kuinka oma tiimi pääsee tehokkaammin asian ytimeen. 

“Ylititte kaikki odotukseni. Yhteistyö on todella helppoa ja luontevaa ja viette asioita eteenpäin hyvällä draivilla. Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä.”

Seuraava
Seuraava

CASE: Rekrytoinnin tuki