Veto- ja pitovoiman lisäksi tarvitaan menovoimaa
Kun osaajapula kiristyy, yritysten huomio kiinnittyy vetovoimaan ja pitovoimaan – mutta mitä jos se ei riitä? Väitämme, että organisaation sisäinen kyky uudistua, kehittyä ja luoda osaajille merkityksellisiä mahdollisuuksia voi ratkaista sen, selviääkö yritys työmarkkinoiden murroksesta voittajana. Tämä menovoima ei synny sattumalta, vaan vaatii systemaattista työtä ja rohkeita valintoja.
Mitä on menovoima?
Jos vetovoima kuvaa yrityksen houkuttelevuutta ulkopuolisten silmissä ja pitovoima sitä, miten hyvin nykyiset osaajat yrityksessä viihtyvät, menovoima kattaa ne sisäiset mekanismit, jotka saavat yrityksen liikkeelle.
Otetaan esimerkki.
Ei riitä, että veneeseen saadaan soutajat ja että he pysyvät siellä. Menovoimassa on kyse siitä, että tämä porukka syttyy soutamaan samaan suuntaan. Parhaassa tapauksessa he viskaavat airot jorpakkoon ja kehittävät perämoottorin.
Mikä menovoimaa kasvattaa?
Menovoima ei synny sattumalta. Se vaatii sekä strategista ajattelua että arkista käytännön tekemistä. Kuten esimerkiksi vetovoimatyössä, jossa hienoinkin työnantajabrändisuunnitelma toteutuu lopulta pienissä yksityiskohdissa, kuten vaikka työntekijöiden somepostauksissa ja oppilaitoskohtaamisissa.
Menestyneimmissä yrityksissä vaikuttaa olevan jotain vaikeasti määriteltävää ja saavuttamatonta – lähes taianomaista. Kuitenkin, kun näitä menestystarinoita alkaa purkaa, paljastuu niiden taustalta yllättävän samankaltaisia perustavanlaatuisia toimintamalleja ja periaatteita.
Mitä ne sitten ovat? Esittelemme seuraavaksi viisi menovoimatekijää, jotka yhdessä luovat perustan kestävälle kasvulle ja kilpailukyvylle.
1. Uudistumis- ja innovointikyky
Jos uudistumiskyky joskus oli kilpailuetu, on se nyt aika lailla välttämättömyys. Teknologian ja toimintaympäristön muutokset haastavat yrityksia hurjalla tahdilla. Menovoimainen organisaatio kulkee etukenossa ja varmistaa, että henkilöstön osaaminen vastaa tulevaisuuden tarpeisiin.
Arjen tasolla se tarkoittaa sitä, että uuden oppimiselle sekä yhteiselle keskustelulle ja ideoinnille annetaan aikaa ja arvoa. Ihmiset uskaltavat haastaa toisiaan. Jokainen saa kehittyä, kokeilla ja epäonnistua.
2. Selkeä suunta ja strategia
Selkeä strategia ja yhteiset tavoitteet antavat organisaatiolle suunnan. Kun kaikki tietävät, mihin ollaan matkalla, voidaan resurssit ja energia keskittää olennaiseen. Parhaimmillaan yhteiset tavoitteet ovat osa arkea eri tasoilla, kuten sisäisessä viestinnässä, palaverikäytännöissä, mittareissa ja palkitsemisessa.
Mielekäs päämäärää kasvattaa myös työn merkityksellisyyden tunnetta ja motivaatiota. Strategiaa on oltava valmis myös muuttamaan, kun ympäristö muuttuu.
3. Kannustava yrityskulttuuri
Menovoimainen yrityskulttuuri perustuu avoimuuteen, luottamukseen ja rohkeuteen kokeilla uutta. Moka on lahja -meininki ei etsi syyllisiä, vaan kysyy, mitä seuraavaksi ja miten tästä eteenpäin. Työyhteisössä on tilaa erilaisille tunteille ja asioista keskustellaan yhdessä.
Menovoimaisessa yrityksessä työn ei tarvitse olla jokaiselle tekijälle intohimon asia. On kuitenkin tärkeää, että innostukselle on tilaa ja siitä syntyviin ideoihin uskalletaan tarttua.
4. Luottamusta rakentava johtajuus
Kannustavan yrityskulttuurin rakentamiseen tarvitaan tietoista työtä. Sillä on merkitystä, millaista tarinaa johtaja yrityksestä kertoo – itselleen, työntekijöille ja ulospäin. Johtajan oma sitoutuminen motivoi myös muita.
Kuitenkaan, johtajan itsensä ei tarvitse olla sankarijohtaja-myytin kaltainen kaikkivoipa karismaattinen visionääri. Tärkeintä on vilpitön halu kehittyä itse ja kehittää yhdessä parempia toimintatapoja.
5. Riittävät resurssit
Menovoimaa vauhdittavat muun muassa riittävät taloudelliset resurssit, oikeanlaiset teknologiat ja työkalut sekä käytettävissä oleva aika.
Mutta entä jos resurssit ovat tiukalla? Entä jos kassa on käynyt ohueksi, tunnelma on kireä ja päivät täyttyvät tulipalojen sammuttelusta? Ei peli silti ole menetetty.
Vaikka paatti ei olisi uusinta huutoa ja pohjassa on reikä, voi aina tehdä jotakin. Tällöin muut menovoimatekijät – innovaatiokyky, strategia yrityskulttuuri ja johtajuus – nousevat arvoonsa. Niillä ansaittu resilienssi auttaa työyhteisöä löytämään ratkaisuja tiukassakin paikassa.
Menovoima ruokkii veto- ja pitovoimaa
Osaajapulan ratkaisemisessa veto- ja pitovoima ovat jo pitkään olleet keskustelun ytimessä. Ne eivät kuitenkaan yksinään riitä. Uskomme, että menovoimaan keskittymällä ratkeaa myös moni veto- ja pitovoimaan liittyvä haaste.
Menovoimainen yritys houkuttelee ja sitouttaa oikeat osaajat. Tällä porukalla saadaan aikaan hyviä tuloksia, mikä kasvattaa veto- ja pitovoimaa entisestään. Syntyy positiivinen kierre, jossa menestys ruokkii menestystä.
Menovoima on voimista se, jolla kestävä veto- ja pitovoima rakennetaan.